marți, 13 noiembrie 2012

Fratelia – întâlnirea cu trecutul

     Vineri, 9 noiembrie 2012, de la ora 11.00, a avut loc, în spaţiul oferit cu generozitate de către Şcoala Gimnazială nr 15, evenimentul pregătit în cadrul proiectului “Memoria cartierului meu” pentru Fratelia.

     Pe aleea de intrare invitaţii au putut remarca expoziţia cu lucrări de linogravură realizate de elevii Şcolii sub coordonarea Fundaţiei Rubin, care a surprins clădiri reprezentative din cartier dar şi secvenţe din viaţa de zi cu zi a locuitorilor.

     Deschiderea muzicală a fost făcută de către Andrea Kohonicz şi Beniamin Ghircă, elevi ai Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu. Pe fundalul sonor al suitelor de Bach, şi-au făcut intrarea elevi îmbrăcaţi în diverse costume ce reprezentă diversitatea etnică a cartierului.

    După acest moment, dna Inge Kron, preşedinte al Consiliului Consultativ de Cartier Fratelia şi dl director al şcolii, prof. Fota Iulian Lucian au adresat audienţei câteva cuvinte despre cartier şi semnificaţia evenimentului, urmaţi fiind de Teodora Borghoff care a prezentat programul pe larg.
    Dna Else von Schuster a încântat asistenţa cu povestirile sale despre apariţia cartierului, numerotarea străzilor, sărbătorile şi spiritul de bună înţelegere ce l-au animat în vremea tinereţii sale. La final a citit o poezie emoţionantă tradusă din limba germană de către o fostă locuitoare a cartierului emigrată de mult timp în străinătate dar în ciuda finalului trist, a ţinut să încurajeze tinerii să-şi iubească Fratelia şi să ducă mai departe spiritul acestui cartier.

    Elevii clasei a IV-a coordonaţi de doamna Gina Macovei de la Teatrul de Copii şi Tineret Merlin au pregătit sceneta ”Furtună în cartier”, o poveste metaforică despre cărămizile plămădite în Fratelia ce au clădit oraşul Timişoara, dar şi despre solidaritate şi întrajutorare. Mulţumim pe această cale şi doamnei Marina Nicolici pentru scenografie precum şi domnului Geo Macovei pentru fundalul muzical.

    Partea literară a evenimentului a fost deschisă de domnul Daniel Vighi, preşedintele Asociaţiei Culturale Ariergarda. Dânsul a evocat cu multă simpatie Fratelia anilor ‘80 când a predat chiar în Şcoala Generală Nr. 15 şi a scris mai multe texte inspirate din amintirile sale în această comunitate. Aflat în Franţa, scriitorul Alexandru Potcoavă a trimis cu dor de cartier spre a fi evocate întâmplări imaginate în timpul celui de-al doilea război mondial. 
 
    La final, cei prezenţi au fost încurajaţi să descopere pe îndelete mai multe despre Fratelia de demult, cu ajutorul pliantelor pregătite de organizatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu