marți, 13 noiembrie 2012

Fratelia – întâlnirea cu trecutul

     Vineri, 9 noiembrie 2012, de la ora 11.00, a avut loc, în spaţiul oferit cu generozitate de către Şcoala Gimnazială nr 15, evenimentul pregătit în cadrul proiectului “Memoria cartierului meu” pentru Fratelia.

     Pe aleea de intrare invitaţii au putut remarca expoziţia cu lucrări de linogravură realizate de elevii Şcolii sub coordonarea Fundaţiei Rubin, care a surprins clădiri reprezentative din cartier dar şi secvenţe din viaţa de zi cu zi a locuitorilor.

     Deschiderea muzicală a fost făcută de către Andrea Kohonicz şi Beniamin Ghircă, elevi ai Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu. Pe fundalul sonor al suitelor de Bach, şi-au făcut intrarea elevi îmbrăcaţi în diverse costume ce reprezentă diversitatea etnică a cartierului.

    După acest moment, dna Inge Kron, preşedinte al Consiliului Consultativ de Cartier Fratelia şi dl director al şcolii, prof. Fota Iulian Lucian au adresat audienţei câteva cuvinte despre cartier şi semnificaţia evenimentului, urmaţi fiind de Teodora Borghoff care a prezentat programul pe larg.
    Dna Else von Schuster a încântat asistenţa cu povestirile sale despre apariţia cartierului, numerotarea străzilor, sărbătorile şi spiritul de bună înţelegere ce l-au animat în vremea tinereţii sale. La final a citit o poezie emoţionantă tradusă din limba germană de către o fostă locuitoare a cartierului emigrată de mult timp în străinătate dar în ciuda finalului trist, a ţinut să încurajeze tinerii să-şi iubească Fratelia şi să ducă mai departe spiritul acestui cartier.

    Elevii clasei a IV-a coordonaţi de doamna Gina Macovei de la Teatrul de Copii şi Tineret Merlin au pregătit sceneta ”Furtună în cartier”, o poveste metaforică despre cărămizile plămădite în Fratelia ce au clădit oraşul Timişoara, dar şi despre solidaritate şi întrajutorare. Mulţumim pe această cale şi doamnei Marina Nicolici pentru scenografie precum şi domnului Geo Macovei pentru fundalul muzical.

    Partea literară a evenimentului a fost deschisă de domnul Daniel Vighi, preşedintele Asociaţiei Culturale Ariergarda. Dânsul a evocat cu multă simpatie Fratelia anilor ‘80 când a predat chiar în Şcoala Generală Nr. 15 şi a scris mai multe texte inspirate din amintirile sale în această comunitate. Aflat în Franţa, scriitorul Alexandru Potcoavă a trimis cu dor de cartier spre a fi evocate întâmplări imaginate în timpul celui de-al doilea război mondial. 
 
    La final, cei prezenţi au fost încurajaţi să descopere pe îndelete mai multe despre Fratelia de demult, cu ajutorul pliantelor pregătite de organizatori.

miercuri, 7 noiembrie 2012

Descoperă cartierul istoric al Timişoarei: Fratelia

De unde a venit numele de „Fratelia” şi cum s-au pavat străzile din Timişoara? 

Află mai multe poveşti de la doamna Else von Schuster, condimentate cu muzică, textele scriitorilor grupului Ariergarda şi sceneta de teatru coordonată de Teatrul Merlin.

UNDE? Şcoala Gimnazială Nr. 15 (Aleea Chişodei nr.1) 
CÂND? Vineri, 9 noiembrie 2012, ora 11:00 

Află trecutul cartierului tău şi povesteşte-l şi altora! 


luni, 5 noiembrie 2012

Incursiune spre ,, A fost odată…’’

Toamna îşi picură frumuseţea cromatică peste lume şi peste sufletele noastre ca într-o blândă şi sfântă binecuvântare. E anotimpul meditaţiei şi al melancoliei, al incursiunii spre colţuri de suflet ce par uitate. 

Un astfel de colţ de suflet, îşi propune şi proiectul ,,Memoria cartierului meu’’ să îl aducă în atenţia timişorenilor, ca o incursiune spre lumea lui ,, A fost odată, că de n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit’’...Un basm la care poate bunici, părinţi şi cunoscuţi ai noştri au fost martori...Iar noi şi tu, dragă cititorule al acestor rânduri, vom fi continuatori.... 

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 15 din Timişoara au fost implicaţi în prezentarea acestei poveşti, păşind în ea timid, dar cu sufletele deschise şi dornice de a afla aspecte legate de cartierul în care trăiesc şi învaţă. 

Aşa cum ştim, eroii basmelor sunt însoţiţi în aventura lor de zâne bune ce le călăuzesc şi le îndrumă paşii...Pentru elevi, acest rol l-au avut cadrele didactice participante la proiect şi membri ai Consiliului cartierului Fratelia. Aceştia din urmă le-au prezentat aspecte legate de trecutul acestei zone. Astfel, doamna Else von Schuster le-a adus din albumul vremurilor trecute, ,,primele bătăi de inimă’’ ale cartierului, aşa cum se păstrează ele în memoria colectivă: cei care au pus bazele cartierului, denumirile vechi ale străzilor, tramvaiul tras de cai, micii meseriaşi, toate păreau că prind viaţă sub vorbele fermecate ale naratorului. 

Şi pentru ca povestea să primescă un chip, elevii au fost ajutaţi de artişti plastici, sub a căror îndrumare au realizat linogravuri cu imagini din cartierul de altădată. 

Nici nu şi-au putut imagina cum din mâna lor, povestea se conturează, ca un joc de-a trecerea prin tunelul timpului...spre lumea lui ,,cândva’’, ,, demult’’ , ,,la început’’... Ce a rezultat din acest joc? Lucrări artistice deosebite ce vor putea fi admirate în expoziţia realizată la finele proiectului. Deşi sunt lucrări alb-negru, par pline de viaţă, ca o peliculă de film pe care, privind-o, ai impresia că o trăieşti aievea. 

Povestea aceasta nu se va încheia aici...ea va fi dusă mai departe de fiecare dintre noi, implicaţi într-un fel sau altul, în viaţa acestui cartier... De la elevul trudind să dezlege tainele slovelor pe băncile şcolii, la omul ce trece grăbit pe stradă în galopul vieţii cotidiene... 

E o poveste ce a prins contur într-o zi caldă şi senină de septembrie, când toamna îşi picura frumuseţea peste lume şi peste sufletele noastre... 


Înv. Văduva Nicoleta-Daniela